Theorie4all informatie

Log in Leerlingen
Rijscholen login
Vertel wat je van Theorie4all Vind!

1. Welke rijschool moet ik kiezen

Bij het kiezen van een rijschool heb je veel mogelijkheden. Wat is voor jou de beste autorijschool? Ga je voor een dikke lesauto? Voor de goedkoopste rijlessen? Of die instructeur waar je tijdens de proefles zo’n fijne klik mee had? Wees slim en kies vooral een goede rijschool, dat is niet altijd de goedkoopste. Dit helpt je om goed en snel je rijbewijs te halen.

Wat is een goede rijschool?

 • Heeft een acceptabel slagingspercentage . Landelijk is het gemiddeld 50% dit verschilt van CBR tot CBR
 • Werkt met een leskaart waarop je ziet hoe ver je bent met je opleiding;
 • Maakt duidelijke afspraken voor je rijopleiding en bij het uitvallen van een rijles, instructeur of lesauto;
 • Geeft uitleg over de tussentijdse toets van het CBR en de voors en tegens;
 • Laat jouw instructeur meerijden met de tussentijdse toets en het examen; zo kan hij je beter helpen met het vervolg;
 • Werkt met instructeurs die wettelijk het recht hebben om rijles te geven. Dat kun je zien aan de WRM-bevoegdheidspas.

Rijschool vergelijken

Je kunt rijscholen moeilijk met elkaar vergelijken. Klik maar op Rijschoolgegevens of op Rijscholenvergelijker . Daar vind je de slagingspercentages en de prijzen van rijscholen. Zo kun je rijscholen een beetje met elkaar vergelijken.

Let bij het vergelijken van rijscholen ook op het volgende:

 • Vraag vrienden en familie of ze ervaring hebben met de rijschool, let op dat dit klopt met de realiteit ;
 • Controleer of de naam van de rijschool hetzelfde is als de naam op de lesauto én de naam waaronder de rijschool staat ingeschreven bij het CBR. Zo voorkom je verrassingen bij je examen, omdat dit door het CBR als eis wordt gesteld en wordt gecontroleerd;
 • Vraag de rijinstructeur van tevoren of je zijn WRM-bevoegdheidspas mag zien, die heeft hij nodig om rijles te mogen geven.
 • Een proefles houdt niet automatisch in dat die gratis is of vrijblijvend.

Rijschool-prijzen vergelijken

Het is goed om de prijzen van rijscholen met elkaar te vergelijken. Bij de ene rijschool krijg je meer waar voor je geld dan bij de andere. Wat kost een rijles pakket?

2. Wat kost een rijbewijs halen gemiddeld?

De kosten voor een rijbewijs zijn gemiddeld ruim € 2.300 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten 2017). Om het rijbewijs te halen, betaal je aan je rijschool en aan het CBR. De totale kosten hangen af van het aantal rijlessen en het aantal keren dat je examen doet.

Wat kost een rijbewijs halen gemiddeld?

De gemiddelde kosten voor een rijbewijs halen zijn ruim € 2.300. Hieronder hebben we de kosten voor jou op een rijtje gezet.

 • € 1.589,30

  Rijlessen (gemiddeld 38,38 lesuren x gemiddelde lesprijs € 41,41**)

 • € 33,80

  Gezondheidsverklaring CBR

 • € 75,00

  Theorie-examen (gemiddeld 2,4 examens x kosten theorie-examen € 31,25)

 • € 500,00

  Rijexamen (gemiddeld 2 rijexamens x kosten rijexamen € 100 +
  kosten rijschool en 1 rijles vooraf aan examen)

 • € 80,00

  Tussentijdse toets (40% doet een tussentijdse toets, dus gemiddeld 0,4 toetsen x kosten tussentijdse toets €100 + kosten rijschool en 1 rijles vooraf aan toets)

 • € 38,90

  Rijbewijs aanvragen (gemiddeld per gemeente)

 • € 10,00

  Pasfoto’s voor rijbewijs

 • € 2.327,00

  TOTAAL

**Deze prijs ligt dicht bij de prijs die het CBS noemt voor 2016: gemiddeld €42,76.

Wat kost een rijles gemiddeld?

Een rijles kost gemiddeld ruim € 41 per uur. Per rijschool kunnen de kosten voor rijlessen verschillen. Dat kan ook te maken hebben met de regio, het type lesauto en de lengte van de rijles. Bij de ene rijschool duurt een rijles een uur, bij de ander bijvoorbeeld 45 of 50 of 60 of 75 of 90 of ..........minuten

Tips:

 • Kijk goed naar de prijzen die worden genoemd voor een rijopleiding of een rijlespakket. Hoeveel lessen heb je daarvoor? Hoe lang duren die lessen? Hoe is het pakket opgebouwd?
 • Zorg dat je een goed gevoel hebt bij de lesprijs. Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo.

Hoeveel kost een theorie-examen auto?

De kosten voor een theorie-examen auto bij het CBR zijn € 31,25 in 2017. Ga voor het reserveren van dat examen naar Mijn CBR . Bij een andere website betaal je altijd meer.

Voor een theorie-examen in het Engels, een theorie-examen op een avond of in het weekend en een theorie-examen met extra tijd heb je extra kosten. Dat is ook zo bij een individueel begeleid theorie-examen.

Bekijk alle theorie-examentarieven in de CBR-brochure.

Kosten voor de Gezondheidsverklaring

De kosten voor een Gezondheidsverklaring bij het CBR zijn € 33,80 in 2017. Dit geld betaal je via de site Mijn CBR . Daar stuur je de Gezondheidsverklaring ook naartoe. Hierna bekijkt het CBR of je gezond genoeg bent om auto te rijden.

Kosten voor de tussentijdse toets

De kosten voor een tussentijdse toets bij het CBR zijn € 100 in 2017. Net zo duur als een echt CBR examen. Het geld voor de tussentijdse toets maakt je rijschool voor jou over aan het CBR. Daarnaast betaal jij aan je rijschool een bedrag voor administratiekosten, het gebruik van de lesauto en de aanwezigheid van de instructeur tijdens de toets.

Kosten rijexamen

De kosten voor een rijexamen bij het CBR zijn € 100 in 2017. Het geld voor het examen maakt je rijschool voor jou over aan het CBR. Daarnaast betaal je aan je rijschool een bedrag voor administratiekosten, het gebruik van de lesauto en de aanwezigheid van de instructeur tijdens het examen.

Wat kost een rijbewijs aanvragen?

Een rijbewijs aanvragen kost in 2017 zo’n €39 exclusief spoedkosten. Daarbij komen nog de kosten voor jouw pasfoto’s, zo’n € 10. Een rijbewijs vraag je aan bij de gemeente. Dat kan vanaf de dag nadat je bent geslaagd voor je rijexamen bij het CBR. Zie de website van je gemeente voor de precieze kosten en de openingstijden voor het aanvragen van je rijbewijs.

3. Hoeveel rijlessen heb je gemiddeld nodig?

Het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs is ongeveer 38 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten 2017). Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, is voor iedereen anders. Niet iedereen leert even snel. Laat de instructeur van je rijschool daarom inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt. Die kan dit vanuit ervaring het beste doen.

Gemiddeld aantal rijlessen per type leerling

Hoeveel rijlessen jij nodig hebt om je rijbewijs te halen, hangt af van veel zaken.

 • Hoe is jouw leersnelheid?
 • Hoe vaak kun je lessen?

Het exacte aantal lessen is ook voor de instructeur lastig te bepalen. Op basis van ervaring kan die wel een inschatting maken.

Type leerling Aantal rijlessen Vrouw Leeftijd 17-23 Aantal rijlessen Vrouw Leeftijd 24-28
Wonderkind 22 – 32 24 – 32
Vlotte leerling 32 – 38 34 – 40
Gemiddelde leerling 40- 46 42 – 48
Matig leerling 46 – 50 48 – 54
Trage leerling 50 of meer 54 of meer
Type leerling Aantal rijlessen Man Leeftijd 17-23 Aantal rijlessen Man Leeftijd 24-28
Wonderkind 22 – 30 24 – 32
Vlotte leerling 28 – 36 34 – 38
Gemiddelde leerling 36 – 44 40 – 48
Matig leerling 44 – 48 46 – 52
Trage leerling 48 of meer 50 of meer

Hoeveel rijlessen per week kan ik het beste volgen?

Het is moeilijk te zeggen hoeveel rijlessen per week je het beste kunt volgen. In ieder geval is het belangrijk dat je regelmatig rijlessen volgt. Dan leer je sneller en heb je minder rijlessen nodig. Als je je rijlessen een tijdje onderbreekt, loop je gevaar dat je niveau minder wordt.

4.Wanneer mag je rijexamen doen?

Je kunt het beste met de instructeur van je rijschool overleggen wanneer je rijexamen gaat doen. Die weet het best wanneer je klaar bent om te kunnen slagen voor je examen en hoeveel lessen je daarvoor nodig hebt. Hij kan je uitleggen wat je allemaal moet kunnen en kennen om veilig, vlot en zelfstandig te kunnen autorijden.

Om rijexamen te kunnen doen, moet je eerst slagen voor het theorie-examen. En je moet een Gezondheidsverklaring naar het CBR sturen.

Goed om te weten:

 • Alle rijscholen hebben een stappenplan voor je rijopleiding. Je leert stap voor stap autorijden in onderdelen. Elk onderdeel wordt afgesloten met voldoende op je leskaart. Op jouw leskaart kun je precies zien hoe ver je bent met je rijopleiding. Daarmee ben je extra goed voorbereid op je praktijkexamen.
 • Voor het examen doet 40% een tussentijdse toets. En dat is niet voor niets. Het is een goede voorbereiding op het rijexamen.

Auto - theorie-examen aanvragen

Om rijexamen te kunnen doen, moet je eerst je theorie-examen halen. Dat kun je het beste doen als je nog maar net met rijlessen bent begonnen. De kennis over de theorie helpt je in de rijlessen. En de instructeur van je rijschool kan je mooie voorbeelden van de theorie laten zien in de praktijk.

Je theorie-examen voor de auto vraag je zelf aan bij het CBR via de site Mijn CBR . Je kunt hierbij kiezen uit 20 examencentra. Er zit er altijd wel een bij jou in de buurt. Let goed op dat je op de juiste site zit, dus mijn.cbr.nl. Je hebt sites die heel erg op het CBR lijken, maar daar zijn de kosten hoger.

Op Mijn CBR lees je precies hoe het aanvragen van een theorie-examen gaat. Eenvoudig en snel. Je rijschool kan het theorie-examen ook voor je aanvragen.

Gezondheidsverklaring

Om rijexamen te kunnen doen, moet je gezond genoeg zijn. Daarom moet je een Gezondheidsverklaring naar het CBR sturen. Doe dat meteen in het begin van je rijopleiding. Soms moet je namelijk naar een medisch specialist. Of een rijtest doen bij het CBR.

Rijexamen aanvragen

Als je instructeur vindt dat je er klaar voor bent, het theorie-examen is gehaald en de gezondheidsverklaring in orde is, mag je rijexamen gaan doen. Voor het aanvragen van je praktijkexamen moet je eerst je rijschool machtigen . Het aanvragen van het rijexamen doet de rijschool daarna voor jou. Je instructeur kijkt samen met jou naar het meest geschikte moment.

Het CBR wil graag dat je eerste rijexamen voor de auto binnen 7 weken na aanvraag kan worden gereserveerd en herexamens binnen 5 weken. Bekijk hier de bijgewerkte wachttijd om het rijexamen te reserveren.

5. Ik ben gezakt voor mijn rijexamen, wat nu?

Helaas gezakt voor je eerste rijexamen? Dan kan de rijschool een herexamen voor je aanvragen. Dat kan op zijn vroegst twee weken later. Die tijd heb je minimaal nodig om je voor te bereiden op het volgende examen.

Zakken voor een examen is nooit leuk. Maar het gebeurt niet voor niets. Het volgende is dan belangrijk:

 • Luister goed naar de uitleg van de examinator. Dan weet je waar je voor de volgende keer aan moet werken;
 • Als je instructeur is meegereden, kan hij je beter helpen met het vervolg;
 • Ga meteen door met rijlessen. En werk aan de punten die je moet verbeteren. Zo vergroot je jouw slaagkans op het volgende rijexamen.

Soms zakken mensen vanwege extreme zenuwen één of meer keren voor het rijexamen. Gelukkig bestaat er voor die mensen een goed alternatief: het faalangstexamen. Het faalangstexamen kun je op elk gewenst moment doen, als eerste examen of als herexamen. De rijschool kan het faalangstexamen voor je aanvragen. Het Faalangstexamen duur langer en kost ook meer geld.

4 keer of meer gezakt voor rijexamen

Als je 4 keer binnen 5 jaar bent gezakt voor je rijexamen, doe je de keren daarna een speciaal examen bij het CBR. Dat heet een nader onderzoek rijvaardigheid . De rijschool kan dit voor je reserveren.

Nader onderzoek rijvaardigheid

Een nader onderzoek rijvaardigheid is een speciaal examen voor wie 4 keer binnen 5 jaar zakt voor het rijexamen. Dit onderzoek duurt 70 minuten, 15 minuten langer dan een gewoon rijexamen. Daardoor heeft de examinator meer tijd om je op het gemak te stellen. De eisen om te slagen en de rijtijd zijn hetzelfde als bij een gewoon rijexamen.

Omdat een nader onderzoek rijvaardigheid langer duurt dan een gewoon rijexamen, betaal je daarvoor meer. Bij het CBR zijn de kosten voor een nader onderzoek rijvaardigheid voor de auto € 122 en dat is € 22 hoger dan voor een gewoon examen. Daarbij komen nog de kosten die je rijschool vraagt voor administratiekosten, het gebruik van de lesauto en de aanwezigheid van de instructeur.

6. Rijles-pakket of losse lessen?

Een rijles-pakket, losse rijlessen of een combinatie daarvan. Bij rijscholen is van alles mogelijk. En de verschillen zijn best groot. Het loont om alles goed te vergelijken voordat je een rijschool kiest.

Een lespakket geeft geen zekerheid dat er geen extra lessen nodig zijn. Gemiddeld heb je zo’n 38 uur rijles nodig (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten 2017) om het rijbewijs te halen, meer dus dan bij de meeste rijles-pakketten die worden aangeboden.

Autorijles-pakket

Een autorijles-pakket kan voordeliger zijn dan losse lessen. Zorg er wel voor dat je weet wat er allemaal in zo’n pakket zit. En spreek van te voren alles goed af met de rijschool. Dan kom je niet voor verrassingen te staan met je pakketprijs.

Dus:

 • Stel jezelf vooraf de vraag: wat denk ik te kopen als ik een pakket aanschaf?
 • Vraag de rijschool vooraf of alle lessen in de auto zijn of ook deels in de simulator;
 • Vraag of je met meerdere leerlingen in de auto zit;
 • Vraag hoe lang een les precies duurt;
 • Vraag of het examen en mogelijk ook één of meer herexamens bij de prijs in zitten;
 • Kijk goed naar de betaalvoorwaarden;
 • Kijk altijd of je geld terugkrijgt als je tussentijds wilt stoppen;
 • Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is dit waarschijnlijk ook zo.

Losse rijlessen

De kosten voor losse rijlessen kunnen bij elke rijschool anders zijn. De lesprijzen verschillen behoorlijk van elkaar. De gemiddelde prijs voor een uur rijles bedraagt zo’n €41,- (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten 2017).

Handige vragen over losse rijlessen om vooraf te stellen aan een rijschool:

 • Is de prijs voor een rijles per uur of betaal ik bijvoorbeeld per 50 minuten of per anderhalf uur?
 • Kan de instructeur van de rijschool in het begin van de rijopleiding bepalen hoeveel rijlessen ik ongeveer nodig heb?
 • Wat betaal ik aan de rijschool voor het rijexamen? En is bij die prijs een les inbegrepen in het uur voor het examen? En het vervoer naar het examencentrum?

7. Heb ik een Gezondheidsverklaring nodig voor mijn rijbewijs?

Voor een auto-rijbewijs heb je altijd een Gezondheidsverklaring nodig. Je moet gezond genoeg zijn om auto te rijden. Lichamelijk en geestelijk. Daarom moet iedereen een Gezondheidsverklaring naar het CBR sturen. Daarop staan vragen over je gezondheid. Die moet je eerlijk invullen. Als autorijder ben je namelijk verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en ook voor die van anderen

Het CBR bekijkt of je medisch geschikt bent om auto te rijden. Daarom stuur je de Gezondheidsverklaring op via de site Mijn CBR . Doe dat meteen in het begin van je rijopleiding. Soms moet je namelijk naar een medisch specialist en/of een rijtest doen bij het CBR.

 • Om een Gezondheidsverklaring op te kunnen sturen via Mijn CBR, heb je jouw DigiD nodig
 • Kijk voor meer informatie over rijden en een aantal veelvoorkomende gezondheidssituaties op de CBR-site
 • Vul je Gezondheidsverklaring naar waarheid in. Dat geldt ook als er intussen iets verandert aan je gezondheid. Zo voorkom je dat je na je examen alsnog naar een medisch onderzoek moet
 • Alleen voor het rijbewijs bromfiets en brommobiel is geen Gezondheidsverklaring nodig

Rijbewijs halen met ADHD/ADD

Bij ADHD en ADD heb je problemen met aandacht en concentratie. Dat kan een negatieve invloed hebben op veilig autorijden. Gelukkig kunnen medicijnen vaak voor verbetering zorgen. Om je rijbewijs te halen met ADHD/ADD neem je de volgende stappen:

 1. Stuur eerst een Gezondheidsverklaring naar het CBR
 2. Daarna ga je naar een keuring bij een specialist
 3. Dan volg je een rijtest bij het CBR
 4. Het CBR besluit of je rijexamen kunt doen

Rijbewijs halen met autisme

Bij autisme, Asperger en PDD-NOS heb je problemen met bijvoorbeeld planning en flexibiliteit. Daarbij komt nog vaak depressie of angst en het gebruik van medicijnen. Hierdoor kan autorijden gevaarlijk zijn.

Om het autorijbewijs te kunnen halen met autisme, Asperger en PDD-NOS volg je de volgende stappen:

 1. Je stuurt een Gezondheidsverklaring naar het CBR
 2. Je gaat naar een medische keuring voor het rijbewijs bij een specialist
 3. Indien nodig doe je nog een rijtest bij het CBR
 4. Het CBR neemt de beslissing of je rijexamen kunt doen

Diabetes en rijbewijs

Bij diabetes heb je mogelijk last van bewustzijnsproblemen. Dat is gevaarlijk voor het autorijden.

Om het autorijbewijs te kunnen halen als je diabetes hebt, neem je de volgende stappen:

 1. Stuur je Gezondheidsverklaring naar het CBR
 2. Ga naar een keuring bij een specialist
 3. Doe indien nodig een rijtest bij het CBR
 4. Het CBR beslist of je rijexamen kunt doen

Epilepsie en rijbewijs

Bij epilepsie kun je het bewustzijn verliezen. Dat is zeer gevaarlijk tijdens het autorijden. Daarom mag je na een epileptische aanval een tijdje niet meer achter het stuur zitten.

Om het autorijbewijs te kunnen halen met epilepsie, volg je deze stappen:

 1. Stuur een Gezondheidsverklaring naar het CBR
 2. Bij één of meer epileptische aanvallen ga je bijna altijd naar een keuring bij een neuroloog. Als je vijf jaar of langer aanvalsvrij bent, mag je naar een gewone arts. Die mag je dan zelf kiezen
 3. Het CBR neemt het besluit of je rijexamen kunt doen

8. Hoe kan ik me voorbereiden op het theorie-examen voor de auto?

Voor het halen van je rijbewijs moet je theorie- én praktijkexamen doen bij het CBR. Het beste kun je theorie-examen doen in het begin van je rijopleiding. Dan neem je een goede basis mee in de rijlessen. En je instructeur kan je voorbeelden van de theorie laten zien in de praktijk. Zo leer je veel sneller!

Afhankelijk van je voorkeur, aanleg en misschien beperkingen, kun je je op de volgende manieren voorbereiden op het theorie-examen:

Auto theorie-examen leren

Er zijn verschillende manieren om te leren voor het theorie-examen auto. Je kunt zelf kiezen welke manier het beste bij je past. Je kunt theorielessen volgen bij je rijschool. Dit is niet verplicht. Je kunt de theorie ook zelf leren uit een theorieboek. Vraag je rijschool om advies. Leer altijd eerst de lesstof en ga dan pas oefenen voor het theorie-examen. De echte examenvragen zijn altijd anders dan de oefenvragen.

Theorieboeken zien er meestal goed uit, ook een tweedehands exemplaar of een boek van vrienden. Let erop dat je lesboek niet te oud is, want verkeersregels veranderen regelmatig. Zo leer je altijd de goede lesstof. Digitale theoriecursussen worden meestal snel aangepast.

CBR auto theorie-examen oefenen

Leer altijd eerst de lesstof en ga dan pas oefenen met vragen voor je auto-theorie. Zo weet je zeker dat je de stof echt kent en snapt. De oefenexamens die je tegenkomt, zijn NIET van het CBR. De echte examenvragen zijn anders dan oefenvragen.

Gevaarherkenning oefenen

Gevaarherkenning is een onderdeel van het theorie-examen voor de auto. Zoals de naam al zegt, toetst het CBR of je gevaar op tijd opmerkt en herkent. En of je gevaarlijke situaties kunt voorspellen. Ook wordt getoetst of je op de juiste manier handelt om het gevaar af te wenden.

Gevaarherkenning kun je het beste oefenen met je rij-instructeur. Het wordt ook behandeld tijdens de theorielessen en in de theorieboeken.

Mondeling individueel begeleid examen

De meeste mensen doen het theorie-examen in de examenzaal. Maar soms heb je om bepaalde redenen extra tijd nodig bij je theorie-examen, omdat je bijvoorbeeld faalangst hebt of autisme. Wil je weten welk examen het best bij je past? Bekijk dan het overzicht met theorie-examens op de CBR-website.

9. Wat kan ik verwachten van de CBR-examinator tijdens het rijexamen?

Zenuwen voor je examen? Dan ben je niet de enige. Dat weet de examinator. Dus maak je hierover niet teveel zorgen. De examinator doet zijn best om je op je gemak te stellen. Zodat je het beste uit jezelf kunt halen.

Maar je kunt het nooit beter doen dan wat je in de rijles hebt geleerd. Dus: hoe beter je bent voorbereid, hoe groter de kans dat je slaagt.

Tip:

 • Als je vooraf wilt weten hoe het gaat op een rijexamen met een examinator van het CBR, doe dan een tussentijdse toets. Die lijkt op een echt examen. Alleen kun je niet slagen of zakken. Wel kun je wennen aan de examensituatie. Je krijgt handige tips van de examinator, waar je iets aan hebt voor het examen. En je kunt vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen op het examen.

Tijdens het rijexamen beoordeelt de examinator of je vlot, veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

 • Je beheersing van de auto
 • Kijkgedrag
 • Of je goed voorrang verleent
 • Inhalen
 • In- en uitvoegen
 • Rijden op kruispunten en rotondes
 • Bijzondere verrichtingen (als je hiervoor geen vrijstelling hebt gekregen bij de tussentijdse toets)

Je krijgt tijdens het examen alle kans om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft het niet te gaan, maar het moet natuurlijk wel veilig blijven. Het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het verkeer en of je de situatie in de hand hebt. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende kent en kunt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Rij-instructeur wel of niet laten meerijden tijdens rijexamen?

Een examinator vindt het een goede zaak als de instructeur van je rijschool meerijdt met het examen. Vraag dus of die er bij kan zijn. Als je zakt, dan weet de instructeur precies hoe dat komt en kan hij dat behandelen in de rijlessen voor het volgende examen. Als je slaagt, kunnen er nog aandachtspunten zijn waarover de instructeur met jou kan napraten.

Soms kan de instructeur niet meerijden omdat een tweede CBR-medewerker bij het examen is, bijvoorbeeld door een opleiding van de examinator. Dat hoor je voor je examen. Je instructeur is wel aanwezig bij het voorgesprek en nagesprek.

10. Snel je rijbewijs halen, wat kun je zelf doen?

Snel je rijbewijs halen? Een goede voorbereiding is het halve werk! Het begint met het kiezen van een goede rijschool. Daarna goed leren en oefenen voor het theorie-examen en je zo goed mogelijk voorbereiden op het rijexamen.

Tips om snel je rijbewijs te halen

Wil je zo snel mogelijk je rijbewijs op zak hebben? Wij geven je handige tips om snel je rijbewijs te halen:

 • Als je een goede rijschool zoekt, maak dan een lijstje met vragen die je hebt. En vergelijk rijscholen met elkaar. Kies een rijschool met een acceptabel slagingspercentage . Landelijk is het gemiddeld 50%;
 • Bereid je goed voor op het theorie-examen door een goede theoriecursus te volgen. De verkeerskennis is de basis voor je verdere verkeersdeelname. En je zult zien dat je er veel aan hebt tijdens de rijlessen;
 • Heb je nog geen DigiD met sms-code? Vraag die dan gratis aan via digid.nl . Je DigiD heb je nodig om via Mijn CBR een theorie-examen te reserveren, een rijschool te machtigen en een Gezondheidsverklaring naar het CBR te sturen. Geef nooit je DigiD aan een vreemde;
 • Reserveer op tijd zelf je theorie-examen via Mijn CBR . Of laat dat door je rijschool doen;
 • Machtig aan het begin van de rijopleiding de rijschool van je keuze via Mijn CBR;
 • Stuur meteen in het begin van je rijopleiding een Gezondheidsverklaring naar het CBR;
 • Neem genoeg rijlessen;
 • Denk erover na om een tussentijdse toets te doen. Dan ben je (nog) beter voorbereid op het rijexamen;
 • Kies in overleg met je rijschool een geschikte datum en tijd voor je rijexamen;
 • Check eerst of je alle documenten voor het rijexamen bij je hebt. En zorg dat je op tijd aanwezig bent bij het CBR. Dat scheelt weer in de zenuwen;
 • Als je bent geslaagd voor je rijexamen, kun je na de examendag het rijbewijs aanvragen bij je gemeente. Kijk wel even op de site van je gemeente wanneer je daar terecht kunt. De openingstijden kunnen verschillen en soms moet je een afspraak maken.

11. Van rijschool veranderen

Het kan gebeuren dat je van rijschool wilt veranderen omdat die rijschool niet bevalt. Omdat je er niet uitkomt met een klacht. Of om een andere reden, bijvoorbeeld als je gaat verhuizen of ergens anders gaat studeren. Het is mogelijk om van rijschool te switchen .

Maar hoe zit het dan met de aanvraag van je theorie-examen en rijexamen?

 • Bij het wisselen van rijschool gaat het theorie-examen gewoon door als je dat zelf hebt gereserveerd
 • Als je rijschool het theorie-examen heeft gereserveerd of aangevraagd, is het niet mogelijk de reservering van dit examen mee te nemen naar een andere rijschool. De nieuwe rijschool kan dan geen theorie-examen voor jou reserveren. Overleg in dit geval met je oude rijschool
 • Een al gereserveerd rijexamen kan niet doorgaan als je van rijschool verandert. Je kunt de examentijd niet ´meenemen´ naar de nieuwe rijschool. Overleg met je oude rijschool of je eventueel gemaakte kosten terug kunt krijgen.

Om te zorgen dat de aanvraag van je examens goed verloopt bij het wisselen van rijschool, zorg je dat je zelf de machtiging van de rijschool intrekt. Daarna machtig je de nieuwe rijschool bij het CBR.

De machtiging voor de rijschool intrekken

Als je oude rijschool nog geen rijexamen voor jou heeft gereserveerd, dan kun je de machtiging meteen intrekken via Mijn CBR . Daarna kun je je nieuwe rijschool machtigen om een examen voor je aan te vragen. Hiervoor betaal je geen administratiekosten bij het CBR.

Als je oude rijschool al wél een rijexamen voor jou heeft gereserveerd, kan dat niet doorgaan als je van rijschool verandert. Om ervoor te zorgen dat je nieuwe rijschool een rijexamen voor je kan reserveren, neem je de volgende stappen:

 1. Stuur een verzoek naar het CBR om je gereserveerde praktijkexamen te annuleren. Doe dit minimaal twee weken voor het examen. Dit kan digitaal via het contactformulier . Of je stuurt een brief naar CBR divisie Rijvaardigheid, Postbus 4046, 6803 EA Arnhem.
 2. Binnen een week ontvang je van het CBR bericht dat het gereserveerde examen geannuleerd is. Je trekt dan via Mijn CBR de machtiging van je oude rijschool in.
 3. Machtig je nieuwe rijschool via Mijn CBR . Hiervoor betaal je geen administratiekosten bij het CBR. Hoe de oude rijschool hiermee omgaat, vind je – als het goed is – in de les-overeenkomst.

Ik heb een klacht over mijn rijschool, hoe kan ik van rijschool veranderen?

Heb je een klacht over je rijschool of rij-instructeur? Bespreek dit dan eerst met je rijschool. Kom je er samen niet uit, dan kun je je klacht neerleggen bij een van de drie Rijschoolverenigingen BOVAG, FAM of VRB, waarbij een deel van de rijscholen is aangesloten. Verder kun je terecht bij ConsuWijzer , het algemene klachtenloket van de overheid voor consumenten. Ook zijng er diverse website's waar je je klachten kunt plaatsen. Klacht is zo een, of je gebruikt je Facebook.

12. Wat is het slagingspercentage van mijn rijschool?

Het slagingspercentage van jouw rijschool vind je op de site Rijschoolgegevens . Daar heeft het CBR de slagingspercentages van alle rijscholen verzameld. Zo kun je jouw rijschool een beetje vergelijken met andere.

Op de site is het slagingspercentage vermeld per rijschool en per rijbewijscategorie. Het gaat hierbij om de uitslagen van de rijexamens in de afgelopen vier kwartalen. Deze gegevens worden elk kwartaal vernieuwd.

Verder kun je op die site hun contactgegevens zien en vaak het adres van hun website.

Kies altijd een rijschool met acceptabel slagingspercentage. Landelijk is het gemiddeld 50%. Kijk daarbij ook naar het gemiddelde slagingspercentage van de examenplaats waar je gaat afrijden. En als jouw rijschool in een landelijke organisatie werkt, check dan zijn slagingspercentage in jouw examenplaats. kijk ook goed of de rijschool geen dubbele inschrijving heeft.

Let op: Het slagingspercentage zegt niet alles over een goederijschool. Check bijvoorbeeld ook of de rijschool een leskaart gebruikt, waarop jij je eigen vorderingen kunt volgen. En vraag natuurlijk vrienden en familie naar hun ervaringen met rijscholen. let ook op dat de goedbedoelde advies . strookt met de realiteit!

Wil je weten waar je nog meer op moet letten? Klik dan op kiezen van een goede rijschool .

13. Zal ik wel of geen tussentijdse toets doen voor het rijexamen?

Een tussentijdse toets is een proefexamen. Je doet de tussentijdse toets bij een examenlocatie van het CBR. Een tussentijdse toets voor het autorijbewijs duurt 55 minuten. Dat is allemaal net als bij het gewone rijexamen. Zo ervaar je hoe het echte rijexamen voor de auto gaat. En je went alvast aan de examensituatie. Dat voelt namelijk toch iets anders dan je rijlessen.

Een CBR-examinator neemt de tussentijdse toets af; je instructeur rijdt mee. Na afloop krijg je een advies van de examinator. Je weet dan waar je nog aan moet werken om te slagen. Hierover ontvang je ook nog een e-mail. Samen met je instructeur kun je daarna gericht aan de slag om de slagingskans bij het échte rijexamen te verhogen!

Een tussentijdse toets voor je rijexamen werkt heel goed. Examenkandidaten die eerst een tussentijdse toets hebben gedaan, hebben meer kans van slagen op het rijexamen. Het slagingspercentage ligt dan namelijk rond 64% en dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 50%.

Voordelen tussentijdse toets voor het rijexamen

Voor een tussentijdse toets kun je niet slagen of zakken zoals op het rijexamen. Wél kun je vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen in het rijexamen dat volgt op de toets. Dat is een mooi voordeel voor het afrijden.

Een tussentijdse toets heeft ook nog andere voordelen:

 • Je ziet hoe alles werkt in het examencentrum van het CBR
 • Je beleeft hoe een examen kan gaan en bent dus beter voorbereid
 • Je hoort alvast wat een examinator van je verwacht tijdens het rijexamen
 • Je krijgt nuttige tips mee van de examinator
 • Je gaat waarschijnlijk met minder zenuwen naar het echte examen

Kosten tussentijdse toets

De kosten voor een tussentijdse toets bij het CBR zijn precies hetzelfde als de kosten voor een rijexamen, namelijk €100,- (in 2017). Houd er rekening mee dat de kosten van de rijschool er nog bij komen. Denk hierbij aan administratiekosten, het gebruik van de lesauto en de aanwezigheid van de instructeur.

Tips bij tussentijdse toets

 • Een tussentijdse toets heeft het meeste effect op ongeveer twee derde a driekwart van je rijopleiding. Je instructeur kan je het beste adviseren over het juiste moment.
 • Na afloop van de rit bespreekt de examinator jouw rit met jou en je instructeur. Als iets niet duidelijk is, kun je dat meteen vragen. Heb je nog andere vragen, stel die dan ook. De examinator wil je graag verder helpen!

14. Wat te doen tegen zenuwen voor het rijexamen?

Zenuwachtig voor je rijexamen? Relax, je bent echt niet de enige! Een beetje gezonde spanning voor het afrijden hoeft helemaal niet verkeerd te zijn. En als je goed voorbereid bent, komt het vaak goed.

Maar wat als je té zenuwachtig bent om te laten zien wat je kunt? Als je door de zenuwen helemaal blokkeert tijdens het rijden? Dan is het verstandig om een speciale rijschool te zoeken. En/of een speciaal examen te doen bij het CBR.

Zenuwen onder controle houden bij je rijexamen

De zenuwen onder controle houden bij het rijexamen, dat wil iedereen. Maar het lukt niet altijd. En dat is volkomen normaal. Dus sta jezelf toe om zenuwachtig te zijn. Anders leidt dat alleen maar je aandacht af van het verkeer.

De examinator weet dat zenuwen voor een rijexamen altijd aanwezig zijn. Daarom doet die zijn best om je op je gemak te stellen. Zodat jij zo goed mogelijk kunt laten zien hoe rijvaardig je bent.

Tips tegen zenuwen bij rijexamen

 • Een goede voorbereiding is het halve werk, ook voor het rijexamen. Dan zijn de zenuwen meestal wat minder. Al geldt dat niet voor iedereen.
 • Het kan helpen als je eerst een tussentijdse toets doet. Dan raak je al een beetje gewend aan de examensituatie. En je weet wat je kunt verwachten.
 • Denk niet dat je foutloos kunt rijden op het examen. Dat lukt eigenlijk niemand. Als je fouten maakt, gaat het erom dat je die zelf veilig oplost.
 • Sommige rijscholen hebben zich gespecialiseerd in het begeleiden van leerlingen die heel zenuwachtig zijn. Informeer vooraf bij een rijschool of die gespecialiseerde instructeurs heeft.

Faalangst-rijexamen

Het halen van je rijbewijs is een belangrijk moment in je leven. Faalangst kan dat moment behoorlijk verstoren. Door extreme zenuwen klap je dicht tijdens examens. Het CBR biedt mensen met faalangst graag de helpende hand. Met een faalangst-rijexamen .

Bij een faalangstexamen heeft de examinator meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen om de spanning minder te laten worden.

In totaal duurt een faalangstexamen 80 minuten. De examenrit zelf is 35 minuten, net als bij een gewoon rijexamen. Ook de eisen om te slagen zijn hetzelfde als bij een gewoon examen. Maak dus een bewuste keuze en laat je niets aanpraten. Want een faalangstexamen is wél duurder dan een gewoon rijexamen.

Faalangst-rijexamen aanvragen

De rijschool kan een faalangst-rijexamen voor jou aanvragen. Samen met de rijschool kun je kijken naar de gewenste datum en tijd.

Faalangst-rijexamen kosten

Een faalangstexamen kost bij het CBR €147,- (in 2017). Dat is een stuk duurder dan een gewoon examen (€100,-). Dat komt omdat het faalangstexamen langer duurt (80 minuten in plaats van 55 minuten). Naast de kosten van het CBR betaal je ook geld aan de rijschool: voor administratiekosten, het gebruik van de lesauto en de instructeur die je begeleidt naar het examen.

Slagingspercentage van het faalangst-rijexamen

Het slagingspercentage bij het faalangst-rijexamen lag in 2016 op zo’n 57%. Dat is hoger dan bij het gewone rijexamen (50%).

Faalangst-rijexamen ervaringen

De ervaringen van deelnemers aan het faalangst-rijexamen zijn heel positief. ‘Veel meer rust, minder zenuwachtig’. En: ‘Heel erg fijn dat ik tijdens de rit een time-out kon aanvragen.’*deze informatie komt van de CBR site

Copyright © 2009 - 2018 Theorie4all. Alle rechten en drukfouten voorbehouden.
Theorie4all is een handelsnaam van 1's Visions - KvK 51751666
mail: info@theorie4all.nl